Barnresebutiken Logo

Till kassan

Vad är BPA och ftalater?

När man köper barnprodukter är det numera allt vanligare att hitta produkter som beskrivs som giftfria och utan BPA, ftalater eller PVC. Vad betyder egentligen dessa förkortningar och termer och varför bör dessa produkter märkas och föredras av oss konsumenter? 



Vad är BPA och var finns den?

BPA eller bisfenol A är en en industrikemikalie som har använts vid tillverkning av vissa typer av plast och epoxihartser sedan 1960-talet. Plastprodukter som innehåller bisfenol A är vanligtvis hårda och genomskinliga som tex mat- och dryckesförpackningar, matlådor, återvinningsbara plastbestick, babyflaskor, förpackningar till babymat, leksaker, medicinsk utrustning och glasögon. Detta är bara en liten del av användningen av BPA som finns utbrett i många konsumtionsvaror och tekniska apparater.


Hur påverkas kroppen av BPA?

Enligt många studier som gjorts, så är exponering för konsumentprodukter som innehåller små mängder bisfenonl A inte direkt skadligt för kroppen. Dock så är det svårt att veta hur mycket bisfenol A som vi utsätts för daglien då den finns i mat, dryck och föremål som vi konstant kommer i kontakt med genom luften och de ytor som vi rör. BPA har visats vara skadligt för foster och små barn, vilket har lett till förbud i många länder mot produktion och försäljning av babyflaskor och bordsartiklar som innehåller BPA. Särskilt skadlig och snabb är kroppens absorbering av bisfenol A från behållar för mat och dryck som har värmts tex i en mikrovågsugn. Medicinska studier har visat att BPA främst påverkar immunsystemet och hormonsystemet, men att den även kan ge skador på nervsystemet, störningar i hjärnan och cancer. 

Hur kan vi förhindra eller minska mängden av BPA som vi får i oss?

Det vanligaste sättet vi får i oss BPA på är genom drycksflaskor, plastkoppar, matlådor och matförvaringslådor av plast. För att minska överdriven exponering av BPA få rekommenderas att:

1) Minimera användning av polykarbonatbehållare (plastbehållare) för varm mat och dryck och undvik att värma upp dessa i mikrovågsugn.

2) Diska inte plastföremål som är gjorda av polykarbonat med starka kemikalier i diskmaskinen.

3) Undvik att äta och förvara mat i plastburkar och drycker ur metallburkar

4) Välj BPA-fria produkter när du köper tex nappflaskor, pipmuggar, förvaringslådor, bestick och tallrikar till ditt barn eller använd gärna alternativ som glas och rostfritt stål istället.




Vad är ftalater och var finns de?

Ftalater är kemikalier som tillhör gruppen estrar. Estrar används huvudsakligen som mjukgörare och lösningsmedel i plaster och i kosmetiska produkter. Det finns många olika typer av ftalater och de har används i industriproduktion i över 50 år. Vi hittar ftalater i många av de produkter som vi konsumerar och använder dagligen som tex förpackningar för mat och dryck. I plastprodukter av PVC används ftalater för att öka plastens flexibilitet och hållbarhet. Frigörandet och därigenom kroppens absorbering av ftalater, påskyndas av att föremålet upphettas eller om det är gammalt, slitet eller skadat (tex gamla uppblåsbara och mjuka leksaker).

Vad är de negativa effekterna av ftalater i kroppens organismer?

Effekterna av ftalager har under en lång tid studerats på djur medan studier på människor har varit färre och under kortare tid. Vid dessa studier så har man funnit negativa effekter av ftalater på det mänskliga hormonsystemet, på könsorganet och även på kroppens allmänna utveckling. Även om ftalater lämnar kroppen ganska snabbt genom avföringen så ökar vår konsumtion av dem genom en ökad användning av ftalater i de produkter som vi använder. Barns exponering för ftalater anses särskilt skadlig på grund av deras lägre kroppsvikt, snabbare utveckling och genom att alltfler av barnens leksaker innehåller ftalater. Små barn älskar att stoppa saker i munnen och suga på favoritleksaken, och får på detta vis i sig ftalater snabbare och i större mängder.

Hur kan man undvika ftalater?

I dagens värld är det inte möjligt att helt undvika ftalater, eftersom de finns i större eller mindre mängder överallt i vatten, luft, mat, dryck och i de föremål och produkter som vi köper och konsumerar. Man kan dock minska på den mängd ftalater som barn utsätts för genom följande råd:

1) Läs etiketterna noga innan du köper en barnprodukt och välj produkter där det anges att de är fria från ftalater.

2) När det gäller produkter som är gjorda av PVC, som tex livsmedelsförpackningar, flaskor, porslin, köksutrustning, kläder och leksaker så undvik produkter som är märkta med siffran 3 i återvinningstriangeln. Om möjligt, välj produkter med siffrorna 1,2,4 eller 5 istället.

3) Läs innehållsförteckningen noga när du köper kosmetiska produkter. Om ftalater eller dess frånvaro inte specifikt nämns, så kan stora mängder ftalater döljas i förteckningen av ingredienser under "parfymer". Således innehåller parfymerade schampoo, krämer och liknande produkter troligen ftalater.

4) Använd ftalatfria produkter för livsmedel, som tex matbehållare, förvaringslådor, bestick, tallrikar, muggar och flaskor. Särskilt gäller detta för produkter som du ska värma upp i mikrovågsugnen.

5) Köp och använd endast ftalatfria plast- och vinylleksaker, nappar, tandborstar och andra saker som barnen stoppar i munnen. Använd inte uppblåsbara leksaker inomhus utan endast utomhus tex i poolen eller på stranden.

Barntallrik i silikon We Might Be Tiny Mint
Barntallrik i silikon - Bunny Mint
Med sugfunktion i botten
249 kr