- Startsidan
- Att resa med barn
- Barnsäkerhet på resa
- Första Hjälpen Kit
Förta Hjälpen Kit - Vad ska med till barnsemestern?
En liten olycka händer lätt på resan med skrubbsår och tåras som följd eller att någon blir förkyld, får ont i halsen eller blir magsjuk. När man reser och inte har tillgång till hemmaapoteket, så är det bra att planera och ta med ett Första Hjälpen Kit för egenvård. Vad och hur mycket som ska tas med i sitt Första Hjälpen Kit är en fråga om tycke och smak men beror även på resmål, typ av resa och resans längd.
I nedanstående lista hittar du förslag på saker som kan ingå i ett Första Hjälpen Kit när man reser med barn. Tänk på att anpassa reseapoteket till ditt barns ålder. En del produkter ska eller får inte användas av/på barn och många produkter anger minimiålder för användande. Sök gärna efter produkter som är anpassade till barn, tex solkräm, åksjuketabletter, ögondroppar, vätskeersättning och liknande.
Förslag på innehåll i ett Första Hjälpen Kit till barnsemestern
Första förband: Detta är ett kompakt paket (som används av militären) med bland annat en kompress för att stoppa akut blödning. Ta med ett första förband i fickan, handbagaget eller i ryggsäcken.
Material för sårbehandling: Plåster i olika storlek, desinficerande vätska och/eller servettter, antiseptisk sårsalva, kompresser och sårtejp.
(Snabb) febertermometer: En snabb febertermometer, som kräver mindre tid vid mätnng, är ett måste i ett reseapotek. Den finns digitala febertermometrar som mäter feber på ett par sekunder och även febertermometrar som är inbyggda i en napp, vilket gör det enklare att mäta febern på en bebis.
Allmän utrustning: Sax (ej i handbagaget), pincett, doseringsmått (tex graderad sked), bomullstops och en liten ficklampa.
Antiseptiska produkter: För snabb desinfektion av sår och i förebyggande syfte är antiseptiska servetter och spray/kräm bra att ha lättillgängligt på resan.
Mot förkylning: Ta gärna med närsdroppar, örondroppar och hostmedicin för att avhjälpa vanliga förkylningssymptom. Näs- och örondroppar kan även vara bra om ditt barn brukar få ont i öronen på flygplanet.
Solskydd: Förutom uv-kläder, så är det viktigt att ta med solskyddsmedel till solsemestern. Se till at den produkt du använder får användas på barn och att den har hög solskyddsfaktor. Tänk även på att ta med ett soldkyddscerat för läppar.
Kylbalsam: En kylbalsam eller kylspray är praktisk för behandling av mindre brännskador och hud som har blivit röd i solen.
Lokalbedövande salva: För akut smärta på mindre områden.
Myggmedel: Ett barnanpassat myggmedel är ett måste i varma länder där sjukdomsspridande myggor är aktiva. Ta även med myggnät till säng och barnvagn.
Vätskeersättnng: Vid diaréer och kräkning kan vätskeersättning behövasa för att återställa vätskebalans och undvika uttorkning. Vätskeersättning i tablettform köper man på vanliga apotek.
Diaréehämmande medel: Medel som (åtminstone tillfälligt) stoppar diaréer. Bra om man måste flyga eller åka buss med lös mage.
Åksjuke- och sjösjuketabletter: För att undvika illamående vid bil-, buss och båtfärd.
Färdiga Första Hjälpen Kit
I Barnresebutikens sortiment hittar du även färdiga Första Hjälpen Kit som kan tas med som de är eller kompletteras enligt eget tycke. Beroende av storlek så ingår olika produkter för sårvård, sax, pincett, plåster, bandage och gasbinda.
Ovanstående information är endast generell och ska läsas som en allmän vägledning. Rådgör alltid med läkgare, vårdcentral elelr apotek om du är osäker. Se även till att de produkter du tar med är anpassade till ditt barns ålder och att de får användas för barn och bebis. Kontrollera även hållbarhetstiden på produkterna.