- Startsidan
- Att resa med barn
- Barnsäkerhet på resa
En liten olycka händer lätt på resan med skrubbsår och tåras som följd eller att någon blir förkyld, får ont i halsen eller blir magsjuk. När man reser och inte har tillgång till hemmaapoteket, så är det bra att planera och ta med ett Första Hjälpen Kit för egenvård. Vad och hur mycket som ska tas med i sitt Första Hjälpen Kit är en fråga om tycke och smak men beror även på resmål, typ av resa och resans längd.
I nedanstående lista hittar du förslag på saker som kan ingå i ett Första Hjälpen Kit när man reser med barn. Tänk på att anpassa reseapoteket till ditt barns ålder. En del produkter ska eller får inte användas av/på barn och många produkter anger minimiålder för användande. Sök gärna efter produkter som är anpassade till barn, tex solkräm, åksjuketabletter, ögondroppar, vätskeersättning och liknande.
Förslag på innehåll i ett Första Hjälpen Kit till barnsemestern
Första förband: Detta är ett kompakt paket (som används av militären) med bland annat en kompress för att stoppa akut blödning. Ta med ett första förband i fickan, handbagaget eller i ryggsäcken.
Material för sårbehandling: Plåster i olika storlek, desinficerande vätska och/eller servettter, antiseptisk sårsalva, kompresser och sårtejp.
(Snabb) febertermometer: En snabb febertermometer, som kräver mindre tid vid mätnng, är ett måste i ett reseapotek. Den finns digitala febertermometrar som mäter feber på ett par sekunder och även febertermometrar som är inbyggda i en napp, vilket gör det enklare att mäta febern på en bebis.
Allmän utrustning: Sax (ej i handbagaget), pincett, doseringsmått (tex graderad sked), bomullstops och en liten ficklampa.
Antiseptiska produkter: För snabb desinfektion av sår och i förebyggande syfte är antiseptiska servetter och spray/kräm bra att ha lättillgängligt på resan.
Mot förkylning: Ta gärna med närsdroppar, örondroppar och hostmedicin för att avhjälpa vanliga förkylningssymptom. Näs- och örondroppar kan även vara bra om ditt barn brukar få ont i öronen på flygplanet.
Solskydd: Förutom uv-kläder, så är det viktigt att ta med solskyddsmedel till solsemestern. Se till at den produkt du använder får användas på barn och att den har hög solskyddsfaktor. Tänk även på att ta med ett soldkyddscerat för läppar.
Kylbalsam: En kylbalsam eller kylspray är praktisk för behandling av mindre brännskador och hud som har blivit röd i solen.
Lokalbedövande salva: För akut smärta på mindre områden.
Myggmedel: Ett barnanpassat myggmedel är ett måste i varma länder där sjukdomsspridande myggor är aktiva. Ta även med myggnät till säng och barnvagn.
Vätskeersättnng: Vid diaréer och kräkning kan vätskeersättning behövasa för att återställa vätskebalans och undvika uttorkning. Vätskeersättning i tablettform köper man på vanliga apotek.
Diaréehämmande medel: Medel som (åtminstone tillfälligt) stoppar diaréer. Bra om man måste flyga eller åka buss med lös mage.
Åksjuke- och sjösjuketabletter: För att undvika illamående vid bil-, buss och båtfärd.
Färdiga Första Hjälpen Kit
I Barnresebutikens sortiment hittar du även färdiga Första Hjälpen Kit som kan tas med som de är eller kompletteras enligt eget tycke. Beroende av storlek så ingår olika produkter för sårvård, sax, pincett, plåster, bandage och gasbinda.
Ovanstående information är endast generell och ska läsas som en allmän vägledning. Rådgör alltid med läkgare, vårdcentral elelr apotek om du är osäker. Se även till att de produkter du tar med är anpassade till ditt barns ålder och att de får användas för barn och bebis. Kontrollera även hållbarhetstiden på produkterna.
Ett bra solskydd för barn är viktigt både till semestern och till sommardagar hemmavid. Barn är känsligare än vuxna för skadlig uv-strålning pga lägre nivå av melanin i huden. I princip rekommenderas, att små barn överhuvudtaget inte ska vara i direkt solljus. Dock så är detta svårt och då gäller det att ha ett genomtänkt solskydd och veta var och när uv-strålningen är som farligast.
Vad är UV-strålning?
Typer av UV-strålning: Det finns tre typer av UV-stråling från solen. UV-A, UV-B och UV-C, där den sistnämnda inte når fram till jorden utan fångas upp av jordens atmosfär. Både UV-A och UV-B kan ge upphov till cellskador i huden. Lite förenklat kan man säga att UV-A mörkfärgar hudens pigment och UV-B ger upphov brännskador. Du kan läsa mer om UV-strålning här.
Mängd UV-strålning: Den mängd UV-strålning som huden utsätts för påverkas bla solens höjd på himmelen, vilket i sin tur beror av årstid, tidpunkt på dagen och var du befinner dig. I Sverige har vi lägre UV-strålning på vintern än på sommaren och ju närmare ekvatorn du befinner dig desto högre UV-strålning träffar din hud under hela året. Detta beror av att solens strålar har kortare väg till jordskorpan.
Melanin: Det bruna pigmentet i huden kallas melanin. Melanins uppgift är att skydda hudens celler mot UV-strålar. När huden utsätts för UV-strålning, så ökar mängden melanin. Kom ihåg att barn ha mindre melanin i huden varför de utsätts för större risk vid för hög mängd strålning.
Effekter av UV-strålning: En för hög dos av UV-strålar kan ge brännskador och eksem och i värsta fall kan dessa utvecklas till hudcancer. Solens UV-strålning är inte endast negativ. Solljuset ultravioletta strålar gör att kroppen bildar D-vitamin. D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Dock så räcker det oftast att vara ute 15-30 minuter per dag (något längre på vintern) för att uppnå maximal effekt.
Solskydd för barn
Det bästa solskyddet är att vara inomhus, men inte så roligt om solen skiner utanför huset eller på badsemestern. Om man väljer att vara utomhus, så ska man försöka att skydda så mycket som möjligt av barnets eller bebisens hud.
Kläder: Barnens vanliga kläder skyddar en del mot solens UV-strålning. Normala kläder har en solskyddsfaktor på mellan 10 och 30. Välj en långärmad t-shirt eller skjorta, lite länge shorts och en solkeps eller solhatt med rejält brätte. Kepsen får gärna ha nackskydd.
UV-kläder: Det finns idag både "vanliga" kläder och bad/strandkläder som har extra UV-skydd runt 50. Då vattnet och sanden reflekterar solen strålning, så rekommenderas UV-kläder med längre ärm och ben.
Mössa/hatt: Det är viktigt att skydda hårbotten, ansikte, nacke och öron med en bra solhatt eller solkeps. Barn och bebisar med tunt och glest hår bränner sig lätt i skallen. En bra solhatt eller keps med rejält brätte ger skön avskärmning för ansiktet. Om du väljer en solkeps, se till att kepsen även har nackskydd och att den täcker öronen.
Solglasögon: Vid starkt solljus så är det viktigt att även skydda barnens ögon med solglasögon. Välj solglasögon med 100 % UV-skydd (Kategori 3 - UV-skydd 400) och som har bra passform. Solglasögon med nackband gör att glasögonen sitter bättre och släpper in mindre UV-strålning.
Solskyddsmedel: På de ställen som inte täckts av UV-kläder bör man använda solskyddsmedel. Solkräm finnssom kräm, spray och stift. Välj ett solskyddsmedel som har hög solskyddsfaktor (minst 30), får användas på barn och gärna från ett känt märke för att vara säker på kvalitéten. Kontrollera bäst-före-datum så att solkrämen inte har blivit för gammal. Gammal solkräm ger ett sämre/dåligt skydd.
UV-tält och parasoll: Till solsemestern kan det vara bra med ett UV-tält eller en rejäl parasoll. Kom ihåg att dessa inte skyddar helt mot solens UV-strålar utan måste kombineras med andra solskydd som solskyddskläder och solkräm.
I Barnresebutiken hittar du solskydd i form av UV-badkläder, solhattar, solglasögon och UV-tält.
Att tänka på med barn i solen
Kom ihåg att UV-strålning ökar på hög höjd, av snö, av sand och vatten som reflekterar solljuset och att moln har lägre effekt på UV-strålning än man tror. Moln, liksom en kylande vind, ökar risken för falskt säkerhet genom sin kylande effekt. Tänk även på att UV-strålar kan passera fönsterglas och att det finns UV-strålar även i skuggan.
Bad: Vatten reflekterar solljusets strålar och ökar strålningens effekt. Detta gäller även en bit under vattenytan vilket är bra att veta om man låter barnet sitta och plaska i vattenbrynet. Blöta kläder ger också sämre solskydd än torra.
Sand: Även sand ökar uv-strålningen genom att den reflekterar solen. Barnets nacke och axlar blir extra exponerade när de sitter och leker i sanden.
Båtfärd: Liksom på stranden så ökar UV-strålningen när man åker båt.
Vind och moln: Vind och moln har en kylande effekt, varför man inte alltid noterar eller känner styrkan i solens strålar. Detta är framför allt viktigt att tänka på vid båtfärd eller vid skid- och pulkaåkning.
Snö: Snö reflekterar solljuset i hög grad och ökar strålningens effekter. Utförsåkning görs på hög höjd där effekten blir ännu högre.
Tidpunkt: Man ska undvika att utsätta barn, framför allt små barn och bebisar, för solen när den står som högst på himlen, dvs normalt mellan klockan 11 och 15. En bra tumregel är att undvika att vara direkt i solen om din skugga är kortare än du själv.
När man reser i varma och tropiska länder, så är det viktigt att tänka igenom sitt myggskydd till barnen. I många varma länder finns sjukdomsspridande insekter som kan sprida bla malaria, denguefeber och japansk encefalit. I denna artikel om myggskydd kan du läsa hur du skyddar ditt barn mot insektsbett.
Ökat myggskydd på barnsemestern
I varma och fuktiga länder där man vistas mycket utomhus även under dygnets mörka timmar, så är det i princip omöjligt att helt skydda sig mot insektsbett. I många tropiska länder finns både dag- och nattaktiva myggor, vilket gör det än svårare. Det gäller istället att försöka minimera antal bett så långt det är möjligt. Eftersom som barn oftare är närmare de miljöer där myggor trivs (nära marken, i buskar, i skuggan etc) så är det extra viktigt att tänka igenom barnens myggskydd.
Klädsel: Eftersom myggor har en tendens att dra sig till mörka kläder så är ett bra skydd mot myggor att bära ljusa kläder, och då helst med långa ärmar och ben. Om kläderna är lössittande så ökar skyddet då många myggor även kan bita igenom kläderna. För att öka klädernas skydd ytterligare, så kan du även spraya dem med myggmedel elelr med medel som innehåller permetrin. Tänk även på att skydda fötterna med tex skor eller strumpor, då det tex är vanligt att bli biten på fötterna när man sitter på restaurang i varmare länder.
Agerande: En bra tips är att undvika miljöer och ställen som myggor tycker om. Normalt så trivs myggor i varm och fuktiga miljöer, gärna i närheten av lugnt eller stillastående vatten. Myggor dras, förutom till mörka kläder, även till tunn hud och svettdoft. Myggor gillar inte kyliga ställen (tex i luftkonditionering) och där det blåser.
Semesterboende: Eftersom myggor inte gillar kyla, så är luftkonditionering ett bra myggskydd. Tänk dock på så att luftkonditioneringen når hela familjen, dvs även till eventuell extrasäng eller resesäng. Se till att semesterboendet har stängbara fönster och/eller rejäla myggnät för fönstren. Håll fönster och dörrar stängda och ljuset släkt under skymning, natt och gryning då myggorna är som mest aktiva.
Myggmedel: Ett bra myggspray, myggstift eller myggkräm ger oftast ett bra myggskydd, men bör kompletteras med heltäckande klädsel för fullgott skydd. I vanliga myggmedel finns det olika aktiva substanser. De vanligaste är DEET och citroneukalyptusolja. Det är viktigt att myggmedlet är anpassat till ditt barns ålder, dvs hur hög koncentration av den aktiva substansen som finns i myggmedlet. Läs noga på förpackningen och ta råd från apoteket för att hitta ett bra myggmedel.
Tänk på att:
- Välj rätt myggmedel till ditt barn baserat på ditt barns ålder
- Läs instruktionerna på förpackningen noga
- Använd inte myggmedel på ögon, läppar och händer
- Applicera varsamt runt mun och ögon
- Tvätta händerna efter att du har satt på myggmedlet
- Låt inte barnen själva sätta på myggmedel
- Fyll på med myggmedel efter bad och svettiga lekar
- Förvara myggmedlet oåtkomligt för barn
Myggnät: Både för semestern i varmare länder och till varma sommarnätter hemmavid så är det bra att ha ordentliga myggnät till barnvagnen, barnsängen och resesängen. Se till att myggnätet är tätslutande och har tillräckligt små hål så att insekterna inte tar sig igenom men samtidigt inte hindrar ventilationen i sängen eller barnvagnen. Alla Barnresebutikens myggnät till sängar och barnvagn hittar du i sektionen myggnät.
Ett urval av Barnresebutikens myggnät och insektsnät: