Barnresebutiken Logo

Till kassan

Åksjuka barn

I princip alla, både vuxna och barn, kan drabbas av åksjuka när man åker bil, buss eller båt (sjösjuka). Åksjuka beror av att hjärnan får tolkningskonflikter i centrum för balanssignaler. Denna artikel ger tips vad man kan göra för att förebygga och undvika åksjuka på bilsemestern med barn.

Vad beror åksjuka av?

Åksjuka och sjösjuka uppstår då huvudets rörelser inte stämmer överens med vad ögonen eller andra känselorgan i kroppen rapporterar till hjärnan. Kroppen är ju stilla tex i en bil medan ögon och balansorgan registrerar att vi förflyttar oss. Hjärnan jämför också alltid inkommande balanssignaler med en förväntad bild hur det borde vara.

Vem blir åksjuk?

I princip alla kan drabbas av åksjuka eller sjösjuka. Dock så brukar små barn under två år sällan (eller aldrig) åksjuka då deras balansorgan ännu inte är fullt utvecklat. En del människor har ärftlig betingad åksjuka medan döva människor inte blir åksjuka. Migrän, trötthet, alkoholintag, mycket och/eller fet mat innan bilresan ökar risken att bli åksjuk.

Symptom på åksjuka

De första symptomerna på en kommande åksjuka är trötthet och gäspningar. Förloppet fortsätter normalt med ökad svårighet att koncentrera sig samt känslighet för snabba rörelser, lukter (tex mat, tobak, bensin) och obehag i magtrakten. När väl magsjukan sätter in så är vanliga reaktioner att personen kräker, mår illa, fryser och kallsvettas. Andra sympotom kan vara blekhet, balansproblem och överkänslighet mot lukter.




Vad kan man göra mot åksjuka?

Förebyggande åtgärder: Undvik riklig och fet mat och alkohol innan resan. Försök att vara så utvilad och utsövd som möjligt. Kolhyderatrik mat dagen innan minskar risken för åksjuka. Överväg att använda åskjukemedel, tabletter eller tuggummi, om du vet att någon i familjen blir åksjuk. Åksjukemedel ska normalt tas någon timmer innan resan början. Prova gärna åksjukemedlet hemma först så att du vet att det fungerar och att det ger minimalt med bieffekter.

Minska risk för åksjuka under bilresan: Kontrollera ditt barn kontinuerligt under resan. Om de börjar att bli tysta, bleka, loja eller ointresserade så kan det vara tecken på en kommande åksjuka. Om du har möjlighet, försök att göra långkörningar medan barnen sover. Då minskar risken att barnet blir åksjukt. För att minska risken för åksjuka kan man försöka att distrahera barn genom att sjunga tillsammans, ha frågesport eller genom att lyssna på en ljudbok.

Det är alltid bra att sitta så långt framme som möjligt i bussen eller i bilens framsäte. Risk för åksjuka ökar i baksätet. Undvik aktiviteter som gör att du tittar ner, tex läsa, telefon eller surfplatta. Håll istället blicken långt fram på vägen eller mot horisonten. Undvik hög värme i bilen. Vädra kontinuerligt och släpp in frisk luft. Se även till att hålla bra vätskebalans genom att dricka under resa och ät hellre små mängder mat ofta än en stor och kraftig måltid. Ta rejäla pauser och bensträckare, tex vid en lekplats eller grönområde. Minimera lukt från mat, tobak och bensin. Ha plastpåsar eller kräkpåsar, våtservetter, handdukar och hushållspapper redo i bilen om barnet ändå måste kräkas i bilen.

Reseapotek Littlelife Mini
Reseapotek - LittleLife Mini Första Hjälpen Kit
För resa och hemmabruk
289 kr