Barnresebutiken Logo

Till kassan
  • Startsidan
  • Att resa med barn
  • Bilsemester med barn
Inför bilsemestern
Bilsemester med barn

Kontrollera din bil innan bilsemestern och tänk igenom vad som ska med i bilen innan du åker iväg. För att undvika missöden på bilsemestern och maximera semestertiden till just semester istället för till bilproblem, så kan det vara klokt att både göra färdigt bilen och att se till att alla praktiska saker kommer med i bagaget.

Kontrollera bilen innan avresa

Däck: Kontrollera att du har rätt däck på bilen, dvs sommar- eller vinterdäck och att däcken har tillräcklig (bra) däckmönster, däcktryck, balansering och är godkända i det land du tänker att köra. I många länder, bla Tyskland, tillåts inte dubbdäck. Tänk även på att kontrollera och pumpa reservdäcket.

Vätskor: Har du tillräckligt med motorolja, bromsolja, glykol, spolarvätska (rätt sort) och att oljefiltret fungerar som det ska.

Lampor: Kontrollera att strålkastare (hel- och halvljus), blinkers, dimmljus och bromsljus fungerar som de ska. Kontrollera även de små lamporna som lyser upp registreringsskylten.

Utrustning: Om du ska ha husvagn, släp eller cykelställ bör du kontrollera att dragkroken fungerar som den ska och att fästen och kablar till husvagn och bromsat släp fungerar. Kontrollera även eventuell takbox, tackräcke och fästen till cyklar.


Praktiska saker till bilsemestern

Förutom personligt bagage, hotellbokningar, pass och saker till barnen i bilen (se separat artikel) osv, så är det mycket som ska med när man åker på bilsemester. Speciellt gäller detta om man åker utomlands.

Körkort/Internationellt körkort: I många länder behöver man ett internationellt körkort. Detta är i princip en engelsk översättning av vårt svenska körkort. Internationella körkort beställer man hos bla KAK, Motormännen och Vi Bilägare. Ha gärna en kopia på ditt körkort med dig, antingen i pappersform eller som en bild i mobilen.

Bilens registreringsbevis: Ta med den blå delen.

Bilförsäkring och hemförsäkring: Ta med kopior på alla gällande försäkringar. Ta även med telefonnummer till försäkringsbolagens jour. Ta även med en internationell skadanmälningsblankett.

Lånad eller leasad bil: Om du kör med lånad eller leased bil så behöver du ta med ett tillstånd att bilen får köras av dig och i utlandet.

S-märke: För resor utanför EU krävs att bilen har ett S-märke. Inom EU räcker det med en blå EU-flagga och ett litet S på registreringsskylten.

Till mobiltelefonen: Hands-free och laddsladd till bilen

För navgering: GPS, kartor och eventuella guidebäcker. Kanske så det dags att uppdatera dina kartor i GPS:en.

Smått och praktiskt: Parkeringsskiva, reservnycklar till bil och husvagn, solglasögon (för körning i motljus), skräppåsar, torkservetter, hushållspapper.


Reseapotek
: Förutom att det är praktisk och bra att ha en reseapotek i bilen (med bla plåster, kompresser, sårtvättare, gasbinda) så är det obligatoriskt att ha med i vissa länder.

Liten fixarlåda: En mindre verktygslåda kan komma väl till pass både till bilen och till barnvagnen. I denna kan finnas startkablar, bogserlina, domkraft, fälgkors, hammare, mejslar, tång, polygrip och skiftnyckel. Det är även bra med arbetshandskar, silvertejp, kniv, ståltråd, ficklampa med färska batterier, vattenflaska, ett litet paraply och ett mjukt underlag att stödja knäna mot.

Saker till vintervägar: Snökedjor eller autosocks, snöskyffel, snöborste, isskrapa och anslutningskabel till motorvärmare.

Saker att ta med till vissa länder: I vissa länder behövs speciell utrustning för att lagligt framföra bilen. Det kan röra sig om obligatorisk reflexväst, brandsläckare och extra glödlampor. Kontrollera vad som gäller i de länder du kommer att köra till och igenom. I vissa länder, bla Frankrike, så behöver du ha med två varningstrianglar.

Reservdäck: Se till att du har ett bra och välpumpat reservdäck eller utrustning att laga däck med dig.

Alkomätare: Om du ät tveksam om du kan köra så kan en alkomätare komma till pass.

Miljömärke: I Tyskland har det införts krav på miljömärke för att få köra in i många städer.

Underhållning och snacks till barnen: Information om detta hittar du i en separat artikel kallad Glada barn i baksätet.

Här hittar du alla Barnresebutikens produkter för bilsemester med barn i bilen.


Ett urval av Barnresebutikens alla produkter för bilsemester med barn:

Läs mer
Glada barn i bilen
Bilsemester med barn

En dröm på bilsemestern är att ha glada barn i baksätet och så lite bråk som möjligt. För att bilresan ska bli så lyckad som möjligt måste man ta hänsyn till barnens behov av rörelse och underhållning och till viss mån anpassa bilresan även till barnen. Ta med underhållning och snacks, gör det så bekvämt som möjligt i baksätet och anpassa körtid och körsträcka till barnen.

Anpassa bilresan till barnen

Tid på dygnet: Om du kör med små barn och bebisar så kan man försöka att lägga de långa sträckorna under den tid på dagen som barnet normalt sover.

Klimat: Håll en relativt sval temperatur i bilen och öppna och vädra ut kontinuerligt. Tänk på att skärma av solen i baksätet med solskydd.

Pausa ofta: Ta hellre många och korta pauser än få och långa. Dock så måste man även lägga in längre pauser under resan så att både barn och vuxna får röra sig och äta.

Lekplatser och parker: Lägg gärna pauser invid en lekplats, parker eller grönområde. Då finns plats för barnen att springa av sig och busa. Invid många lekplatser finns även pick-nick områden och toaletter.

Pausväska: Ha en färdigpackad "pausväska" med på bilresan. Packa ner mat, dricka, sittunderlag, toapapper, hopprep, en fotboll och liknande.

Informera barnen: Innan resans början, tala om för barnen vad som väntar under dagen, dvs hur lång bilfärden är och gärna om det är något roligt som ska hända under dagen och när. Att inte veta när bilfärden är slut eller hur länge den varar är ofta frustrerande för barnen.




Underhållning och snacks

Surfplatta och telefon: Ladda upp spel, musik, filmer, talböcker och liknande inför resan. Sätt in ett extra minneskort så får du plats med mer och barnens användning av (dyrt) mobilt nätverk minskar. Ta med laddare som fungerar i bilen, power-pack för extra batteritid och hörlurar. För surfplattor finns smarta hållare som kan fästas på framsätets baksida. I Barnresebutiken hittar du dem i sektionen Ipad hållare till bil.

Spel: Det finns en mängd bra spel i reseformat som fungerar bra i baksätet. Även kortlek, UNO (kortspel) och sänka fartyg fungerar bra i bilen. Undvik spel med små delar som lätt kommer bort i bilen.

Pyssel: Gör en pyssellåda med papper, pennor, sax, garn, snöre, lim, gem, piprensare, knappar, klistermärken etc.

Böcker och tidningar: Både vanliga böcker och talböcker är utmärkta vid långa körsträckor. Ta även med tidningar och serietidningar.

Läslampa: Om man kör i mörker så är en eller flera ficklampor och extrabatterier bra att ha i baksätet om någon vill läsa eller pyssla. Hos Barnresebutiken hittar du en läslampa som kan fästas tex på boken eller på sätet framför.

Dryck och snacks: Ta med rejält med dryck till bilresan så att du inte riskerar att bli utan och tvingas att köpa alltför mycket (dyr) dricka längs vägarna. Om du vill hålla drycken kall, ta med en kylväska. Det finns kylväskor som kan kopplas till bilens cigarettuttag. Varma drycker, soppa, buljong och liknande tar du enkelt med i en termos. Snacks är väl ett måste för att hålla barnens humör uppe på bilsemestern och undvika bråk i baksätet pga lågt blodsocker. Gör ett blandat snacksförråd som inte bara består av godis och chips, utan även frukt, grönsaker i bitar, ostbitar, kalla köttbullar och kex. Undvik kladdiga produkter som choklad och smuliga kakor.




Ett urval av Barnresebutikens produkter för glada barn i bilen:

Läs mer
Ordning och förvaring i bilen
Bilsemester med barn

När man åker bil med barn så blir det lätt stökigt i bilen under resans gång. Då kan det vara bra med någon form av förvaring som kan användas i bilen med plats för tidningar, snacks, pyssel, leksaker, och dryckesflaskor, som tex ett sparkskydd med fickor, flaskhållare och varför inte en ipad-hållare. I denna artikel presenterar vi smarta produkter för ordning och förvaring med barn i bilen.



Sparkskydd med förvaring

För att hålla ordning och reda när du åker med barn i bilen, så är ett sparkskydd med förvaringsfickor en riktigt bra produkt. Samtidigt som sätesskyddet fungerar som förvaring, så skyddar det även framsätets baksida från smuts och report. I Barnresebutikens sortiment så hittar du dessa både i olika färger och med olika design, dvs antal och typer av fickor, dryckeshållare och förvaringsväskor. Här kan du se alla våra modeller av sparkskydd med förvaring.





Sparkskydd med Ipad-hållare och förvaring

Om bilresan med barn i bilen är lång och tråkig, så är en ipad-hållare till surfplattan en bra produkt. Våra sparkskydd med Ipad-hållare är gjorda för att passa alla surfplattor i standarstorlek. Sparkskydden med ipad-hållare fästs runt framsätets nackskydd. Surfplattan sitter stabilt i plastfickan som även är gjorda så att barnet lätt kommer åt reglagen. Förutom att fungera som hållare till surfplatta, så finns det smarta förvaringsfickor för barnets alla saker, snacks och dryckesflaska. Dessutom så skyddar sparkskyddet från repor och smuts på framsätets baksida. Här kan du se alla våra Ipad-hållare till bilen.



Walser Backseat Organizer

Detta är en praktisk och funktionell prylhållare till bilens baksäte. Walser Backseat Organizer passar att användas i mitten på baksätet (även mellan två bilbarnstolar) och fästs med en krok i mittsätets bilbälte, så att den står stadigt. Prylhållaren har ett rejält och stängbart huvudfack samt fickor på utsidan med plats för lite mindre saker och tex vattenflaskor. Walser Backseat Organizer är ihopvikbar, och kan enkelt förvaras platt i bilen när den inte används.



Walser Coolerbag

Walser Coolerbag är ett sätesskydd med både kylväska och förvaringsfickor. I kylväskan, som har termoisolerad insida, finns det gott om plats att hålla drycker, snacks och mackor svala och fräscha.  Ovanför kylväskan finns ett par nätfickor till småprylar, pyssel och tidningar. Walser Coolerbag kan enkelt tas av från sätet och omvandlas till en kylisolerad axelremsväska. Walser Coolerbag skyddar framsätets baksida från smuts och repor och är tillverkad i vattenavstötande polyester.




Walser Flexibag

Denna praktiska prylväska hängs på sätets nackstöd vilket gör att den både kan användas i framsätet (utan passagerare) och i baksätet. Walser Flexibag har ett större utrymme med plats för tex tidningar, böcker och kartor och dessutom många mindre fickor till småsaker och snacks samt två nätfickor (med draglås) till tex dryckesflaskor. Walser Flexibag är gjord i vattenavstötande material och är enkel att rengöra.



Walser Portabag

Walser Portabag är en smart bilväska för ordning och reda i bilen. Väskan, som hängs på bilsätets nackstöd, kan placeras för användning både i framsätet (utan passagerare) och i baksätet. Dessutom så kan den hängas mellan framsätena. I väskan finns utrymme och fickor för bla tidningar, snacks och dryck. Väskan är även enkel att ta av och bära med sig när man lämnar bilen. Walser Portabag är gjord i vattenavstötande material och är enkel att rengöra.


Se alla Barnresebutikens alla biltillbehör här.


Ett urval av våra biltillbehör för ordning och reda i bilen:

Läs mer
Att hyra bil
Bilsemester med barn

Vad ska man tänka på nör man hyr bil till semestern, vad påverkar priset, från vilket bolag ska jag hyra, vad ingår i priset och vad ska man tänka på när man hämtar ut en hyrbil. Är man väl förberedd så undviker man de vanligaste misstagen och kan samtidigt spara en del pengar.

Vad ska man tänka på när man hyr bil?

Storlek på bilen: Ju större bil man hyr desto mer plats finns det för barn, bilbarnstolar och bagage men en större bil är dyrare att hyra, har högre drivmedelsförbrukning och en dyrare försäkring. Hyrbilsföretagen klassar normalt bilarna i hur många personer som får plats och bagageutrymmets storlek angivet i antal väskor i olika storlek. Tendensen är ofta hyrbilsföretagen överskattar lastutrymmet i sin information. Då det i vissa länder är stor prisskillnad på bensin och diesel så är det bra att vara observant på detta också när du hyr bil.

Funktion och utrustning: Förutom storlek så bör man även ta i beaktande var man ska göra när man väljer bil. Om man ska köra på snöiga eller leriga vägar så bör man överväga fyrhjulsdrift. I vissa länder är snökedjor obligatoriska och ett måste om man ska tas sig fram. Man måste också välja om man vill hyra en bil med manuell eller automatisk växellåda. Normalt så bör man välja det man är van vid, men i länder med vänstertrafik är en automatisk växellåda att föredra (så att du slipper att växla i handskfacket i dörren).

Bilbarnstol: Om du inte vill ta med din egen bilbarnstol så är det viktigt att boka en bilbarnstol i samband med den ordinarie bokningen. Se till att du får en bilbarnstol som är anpassad till ditt barns ålder. Oftast betalar man bilbarnstol per dag med ett totalt maxbelopp som nås efter ett antal dagar. För lite större barn, från cirka 3 år, så finns det portabla bilbarnstolar, speciellt gjorda för resa. I Barnresebutiken hittar du dem här.




Internationellt körkort
: I många länder behövs ett internationellt körkort som i princip är ditt körkort översatt till engelska. Du kan beställa ditt internationella körtkort bla från KAK, Motormännen och Vi bilägare.

Kreditkort: Du behöver ett giltigt kreditkort dels när du bokar din hyrbil och dels när du hämtar ut den. Tänk på att hyrbilsfirman normalt blockerar hela självrisken på ditt kort. Du måste därför se till att kortet har teckning för denna summa. Om du hyr bil i utlandet så måste du även se till att kortet är öppet för köp i utlandet.

Uthämtning och återlämning av hyrbil: Normalt så är det dyrare att hämta ut en hyrbil i centurm än på flygplatser. Om du vill hämta ut och lämna tillbaka bilen på olika ställen så ökar hyrbilskostnaden ganska mycket.

Spara pengar: Vissa flygbolag och researrangörer har förmånliga hyrbilspriser genom specialpriser med hyrbilsföretagen. Om man har möjlighet att "vända rutten", dvs att köra mot den normal turistriktningen, så sjunker ofta hyrbilspriset. Detta då hyrbilsföretagen slipper att köra bilen tom tillbaka till utgångspunkten. Om du har möjlighet att vara flexibel med datum, så ska priset skilja en hel del bereonde av vilken period du väljer. Istället för att hyra GPS av hyrbilsföretaget så kan man istället använda sin telesons GPS. Tanka själv upp bilen innan du lämnar tillbaka den. Detta är billigare än att låta hyrbilsföretaget göra det.

Vad påverkar slutpriset på hyrbilen?

Typ av bil: Bilens storlek och modell, motorns storlek, fyrhjulsdrift eller inte, säsong, manuell eller automatisk växellåda.

Förarens ålder: Unga personer och äldre betalar normalt högre pris beroende av en tilläggspremie för högre beräknad olycksrisk. 

Antal förare: Hos de flesta hyrbilsföretag måste du betala en tilläggsavgift om det är fler än en person som ska köra bilen.

Körsträcka: Ingår fri körsträcka i hyrbilspriset eller inte. Om den fria körsträckan är begränsad, vad kostar extra körsträcka?

Veckodag och säsong: Beroende av resmål så är vissa perioder och veckodagar dyrare än andra. Lågsäsong och helger är oftast billigare medan det är tvärtom för högsäsong och arbetdagar.

Tilläggsutrustning: Bilbarnstol och GPS ingår normalt inte i priset utan måste hyras extra.

Skatter och avgifter: Ingår skatter, avgifter, eventuella flygplatsavgifter i hyrbilspriset. Kolla noga igenom detta innan du bokar.

Försäkringar: Det slutliga hyrbilspriset fpåverkas av vilka försäkringar sm ingår, bla olycksförsäkring och stöldförsäkring. Kolla även upp hur stor självriske är och hur mycket det kostar för självriskeliminering.



Att tänka på när du hämtar du hämtar ut din hyrbil

Tid: Det är mycket som ska gås igenom när man hämtar ut en hyrbil och det kan lätt bli fel. Planera så att du har god tid att hämta ut din bil och försök att göra det så ostört som möjligt, tex låt barnen sitta med din respartner en bit bort från hyrbilsföretagets disk.

Kontrakt: Läs igenom kontraktet noga och kontrollera så att detaljer och priser stämmer överens med din bokning. Stressa inte, även om det är lång kö till hyrbilsbolagets disk. Det är deras problem, inte ditt.

Bilskaderapport: Hyrbilsföretaget kommer att be dig att skriva under en bilskaderapport som anger bilens status vid ditt övertagande. Kontrollera noga, både ut- och invändigt, att det inte finns några skador på bilen. Om det finns skador så ska dessa vara nogrannt noterade i bilskaderapporten och signerade av hyrbilsföretaget. Om du hittar skador som inte finns i rapporten, var noga med att hyrbilsföretagets reprsentant anger skada i rapporten och signerar den. Förutom att kolla report och bucklor, var även noga att kolla strålkastare, däck och fälg, backspeglar samt klädseln inne i bilen.

Bilens fysiska status: Kontrollera att bilen är servad och kontrollerad. Denna kontroll ska innehålla bla däck (mönster och lufttryck), att olika vätskor är uppfyllda (bromsvätska, kylarvätska, spolarvätska) samt att alla lampor, torkarblad och säkerhetsbälten fungerar som de ska.

Beställd utrustning: Kontrollera att den utrustning du har beställt finns i bilen och att den fungerar som den ska.

Barnanpassning: Om du har hyrt bilbarnstol, så är det viktigt att du kontrollerar att den är korrekt installerad, trafikgodkänd och passar till ditt barns ålder. Kontrollera även att airbags är avstängda för de säten där du använder bilbarnstol. Kolla eventuellt även att barnlås i fönster och dörrar fungerar som de ska.


Bälteskuddar till hyrbilen:

Läs mer
Åksjuka barn
Bilsemester med barn

I princip alla, både vuxna och barn, kan drabbas av åksjuka när man åker bil, buss eller båt (sjösjuka). Åksjuka beror av att hjärnan får tolkningskonflikter i centrum för balanssignaler. Denna artikel ger tips vad man kan göra för att förebygga och undvika åksjuka på bilsemestern med barn.

Vad beror åksjuka av?

Åksjuka och sjösjuka uppstår då huvudets rörelser inte stämmer överens med vad ögonen eller andra känselorgan i kroppen rapporterar till hjärnan. Kroppen är ju stilla tex i en bil medan ögon och balansorgan registrerar att vi förflyttar oss. Hjärnan jämför också alltid inkommande balanssignaler med en förväntad bild hur det borde vara.

Vem blir åksjuk?

I princip alla kan drabbas av åksjuka eller sjösjuka. Dock så brukar små barn under två år sällan (eller aldrig) åksjuka då deras balansorgan ännu inte är fullt utvecklat. En del människor har ärftlig betingad åksjuka medan döva människor inte blir åksjuka. Migrän, trötthet, alkoholintag, mycket och/eller fet mat innan bilresan ökar risken att bli åksjuk.

Symptom på åksjuka

De första symptomerna på en kommande åksjuka är trötthet och gäspningar. Förloppet fortsätter normalt med ökad svårighet att koncentrera sig samt känslighet för snabba rörelser, lukter (tex mat, tobak, bensin) och obehag i magtrakten. När väl magsjukan sätter in så är vanliga reaktioner att personen kräker, mår illa, fryser och kallsvettas. Andra sympotom kan vara blekhet, balansproblem och överkänslighet mot lukter.




Vad kan man göra mot åksjuka?

Förebyggande åtgärder: Undvik riklig och fet mat och alkohol innan resan. Försök att vara så utvilad och utsövd som möjligt. Kolhyderatrik mat dagen innan minskar risken för åksjuka. Överväg att använda åskjukemedel, tabletter eller tuggummi, om du vet att någon i familjen blir åksjuk. Åksjukemedel ska normalt tas någon timmer innan resan början. Prova gärna åksjukemedlet hemma först så att du vet att det fungerar och att det ger minimalt med bieffekter.

Minska risk för åksjuka under bilresan: Kontrollera ditt barn kontinuerligt under resan. Om de börjar att bli tysta, bleka, loja eller ointresserade så kan det vara tecken på en kommande åksjuka. Om du har möjlighet, försök att göra långkörningar medan barnen sover. Då minskar risken att barnet blir åksjukt. För att minska risken för åksjuka kan man försöka att distrahera barn genom att sjunga tillsammans, ha frågesport eller genom att lyssna på en ljudbok.

Det är alltid bra att sitta så långt framme som möjligt i bussen eller i bilens framsäte. Risk för åksjuka ökar i baksätet. Undvik aktiviteter som gör att du tittar ner, tex läsa, telefon eller surfplatta. Håll istället blicken långt fram på vägen eller mot horisonten. Undvik hög värme i bilen. Vädra kontinuerligt och släpp in frisk luft. Se även till att hålla bra vätskebalans genom att dricka under resa och ät hellre små mängder mat ofta än en stor och kraftig måltid. Ta rejäla pauser och bensträckare, tex vid en lekplats eller grönområde. Minimera lukt från mat, tobak och bensin. Ha plastpåsar eller kräkpåsar, våtservetter, handdukar och hushållspapper redo i bilen om barnet ändå måste kräkas i bilen.

Läs mer